Wielkanocne wypieki na Twój stół

30.03.2017

 

Masz zdjęcia lub film do tego artykułu?   Wyślij je do nas!

#wielkanoc   #wypieki   #słodkości   #ciasta   

Babka, mazurek... A Ty jakie słodkości zaserwujesz podczas zbliżających się świąt? Może będzie mniej tradycyjnie i planujesz np. sernik na zimno, beza albo torcik. A być może tradycyjne ciasta zostaną przez Ciebie unowocześnione...

 

Artykuł powstał we współpracy z Garneczki.pl  

  

Jak zwykle w okresie świąt, staramy się zachwycić nowymi daniami. W końcu, nie jest to zwykły czas w ciągu roku. Spotykamy się z rodziną, znajomymi, świętujemy. Chcemy więc aby i na naszych stołach znalazły się niecodziennie smakołyki. Z tej okazji przygotowaliśmy 5 prostych, ale jednocześnie ciekawych przepisów. Każdy znajdzie coś dla siebie.

  

Małe babeczki – Magdalenki

Składniki na 10 sztuk:

  • 100 g masła
  • 80 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 duże jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
      

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem, odłożyć. W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej, puszystej masy. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt i zmiksować. Dodać mąkę z proszkiem, wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników. 
Formę do angielskich magdalenek (lub do muffinek/babeczek) wysmarować masłem, oprószyć mąką a nadmiar mąki strzepać. Przełożyć ciasto do formy - ciasto powinno wypełnić formę w połowie. 
Piec w temperaturze 170ºC przez około 20 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, chwilę przestudzić w formie, następnie wyjąć na kratkę. 

Dodatkowo:

  • pół szklanki dżemu malinowego lub truskawkowego
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 5 kandyzowanych wiśni, przepołowionych
      

Kiedy magdalenki wystygną, przyciąć, by równo stały na paterze (odwracamy je - teraz ich spód będzie górą ciastka). Dżem przetrzeć przez sitko lub zmiksować blenderem, umieścić w małym garnuszku i podgrzać. Wiórki wysypać na talerz. Pomagając sobie widelcem obtaczać ciastka w dżemie, następnie w wiórkach kokosowych. Odłożyć na paterę i każdą magdalenkę udekorować połową wiśni.

 

Klasyczna pascha

Składniki:

  • 2 litry mleka*
  • 1 laska wanilii
  • 500 ml kwaśnej śmietany**
  • 6 jajek
  • 250 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • bakalie
      

Bakalie namoczyć, jeśli trzeba, osuszyć, pokroić nie za drobno. Mleko zagotować z rozciętą laską wanilii. Do wrzącego powoli wlewać jaja roztrzepane ze śmietaną. Gotować, mieszając, aż cały płyn w garnku podzieli się na ser i serwatkę. Ostudzić, usunąć wanilię.
Cedzak wyłożyć podwójną warstwą gazy i odcedzić ser. Maksymalnie go odcisnąć, najlepiej zostawić na noc na cedzaku, a rano docisnąć. Serek powinien być sypki. Masło zmiksować z cukrem pudrem. Do makutry wrzucić ser, stopniowo dodawać masło i ucierać, aż powstanie spójny krem. Można to zrobić mikserem. Jeśli masa serowa wydaje się zbyt sucha dodać do niej 2 - 3 łyżki śmietany kremówki. Do masy dodać bakalie, wymieszać. Wyłożoną gazą miskę napełnić dość luźnym kremem i wstawić do lodówki. Kiedy stężeje, przewrócić na talerz do góry dnem, zdjąć gazę i udekorować.

* Mleko może być pasteryzowane.
** Zamiast kwaśnej śmietany można dodać kefir lub maślankę.

 

Sernik z amaretto i migdałami

Składniki na spód:

  • 180 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive
  • 50 g masła, roztopionego
      

Ciastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.

Składniki na masę serową:

  • 750 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (400 g)
  • 4 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów (lub aromatu)
  • 80 ml Amaretto lub innego migdałowego likieru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (skrobi ziemniaczanej)
  • 100 g podprażonych płatków migdałowych 
      

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Ser dokładnie rozetrzeć mikserem, wlać mleko skondensowane, dalej ucierając, do połączenia. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając. Dodać likier oraz ekstrakt z migdałów, wmieszać mąkę ziemniaczaną. Wymieszać na gładką masę; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej. Na samym końcu dodać podprażone płatki migdałów. Wymieszać.
Masę serową wylać na schłodzony ciasteczkowy spód.
Piec około 60 - 75 minut w 150ºC bez termoobiegu. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu, szczególnie na środku. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez całą noc.

Dodatkowo:

  • podprażone płatki migdałów do dekoracji 
  • 2 łyżki Amaretto pół szklanki cukru pudru
      

Amaretto rozetrzeć z cukrem pudrem do powstania gładkiego lukru (grzbietem łyżki lub mikserem). W razie konieczności dodać więcej cukru pudru lub likieru.
Lukrem udekorować sernik. Po wierzchu posypać płatkami migdałów.

   

Barankowe babeczki

Składniki na ok. 15 babeczek:

Ciasto:

  • 240g mąki pszennej
  • 150g masła (lub margaryny)
  • 120g twarogu z wiaderka, serka kremowego typu Philadelphia lub quarku
  • 120g cukru
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
      

Krem:

  • 125g serka mascarpone
  • 100g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
      

Dodatkowo:

  • ok. 100g masy marcepanowej
  • ok. 100g mini pianek mashmallows
  • cukier puder
  • perełki cukrowe brązowe lub ciemnobrązowe (na oczy)
      

Przygotować ciasto. Miękkie masło i cukier utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodać ser. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym jajku.
Osobno wymieszać mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i sodą.
Zmniejszyć obroty miksera i dodać wymieszaną mąkę. Mieszać krótko, tylko do momentu połączenia się składników.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do formy. (Wyszło mi 15 babeczek. Podczas pieczenia pierwszych dwunastu, resztę ciasta można trzymać na blacie).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Babeczki po upieczeniu pozostawić krótko w formie, następnie wyłożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Z masy marcepanowej zrobić głowy i uszy np. w taki sposób, jak na załączonych zdjęciach. Masę podsypywać cukrem pudrem, jeśli będzie się mocno kleić. Nos zrobić przy pomocy wykałaczki lub małego nożyka.
Zrobić oczy. W tym celu zrobić gęsty lukier (mieszając trochę cukru pudru z odrobiną wrzątku). Lukier przełożyć do woreczka do mrożenia lub jednorazowego rękawa cukierniczego i odciąć róg, tworząc malutką dziurkę. Wyciskać lukier robiąc po dwie kropki i w każdą włożyć perełkę cukrową. Pianki marshmallows przeciąć nożyczkami na pół.
Przygotować krem. Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. (Nie miksować za długo, aby krem się nie zwarzył). Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
Krem rozłożyć na babeczkach. Zaczynając od dołu zrobić pierwszy rząd z pianek, układając je jedna koło drugiej. (Układam przeciętą stroną do kremu). Następnie ułożyć głowę i rozłożyć pianki, aż cały krem będzie przykryty.

  

Mazurek bez mąki

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 4 płaskie łyżki skrobi lub mąki ziemniaczanej (40g)
  • 160g cukru
  • 50g rodzynek
  • 50g posiekanej, kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 50g migdałów w słupkach lub posiekanych bez skórki
  • 50g posiekanych orzechów
  • 50g pokrojonych w paski miękkich suszonych śliwek
      

Polewa:

  • 100g czekolady gorzkiej
  • 100g czekolady mlecznej
  • 100g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 50g masła
      

Dodatkowo:

  • krokant
  • posypka cukrowa
      

Bakalie wymieszać z łyżką mąki ziemniaczanej. Odstawić na bok.
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera i dodać resztę mąki ziemniaczanej, miksując tylko do połączenia. Bakalie wmieszać delikatnie szpatułką.
Dno formy prostokątnej o wymiarach 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do formy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia. (Ciasto wyrasta, a po upieczeniu opada).
Przygotować polewę. Czekolady połamać na kawałki. Przełożyć do garnka, dodać masło i śmietanę. Podgrzewać na małej mocy palnika, ciągle mieszając, aż powstanie jednolita masa. Gotową polewę wylać na wierzch ciasta. Posypać krokantem lub posypką cukrową. Ciasto schłodzić, aby polewa zgęstniała.

  

Artykuł powstał we współpracy z Garneczki.pl  

  

To może Cię także zainteresować:
Tradycje Wielkanocne - Wielka Sobota
Tradycje Wielkanocne - Wielki Piątek
Klimat Świąt - wielkanocne dekoracje domu

red. DDWLKP.pl | źródło: mojewypieki.com | domowe-wypieki.pl

Komentarze