Desery, które zrobisz w mniej niż 30 minut!

16.02.2016

 

Masz zdjęcia do tego artykułu?   Wyślij je do nas!

Męczy Cię ochota na coś słodkiego, a nie masz czasu na ślęczenie w kuchni? Oto rozwiązanie! W tym artykule znajdziesz 3 przepisy na kultowe desery, które wykonasz w mniej niż 30 minut. Sprawdź!

Francuskie Crepes Naleśniki

Składniki na naleśniki:

120 gram mąki pszennej

2 jajka

300 ml zimnego mleka

2 łyżki cukru

30 gram masło klarowanego lub oleju kokosowego

2 łyżki cukru

Dodatki:

Sok z ćwiartki cytryny

Skórka z całej pomarańczy

Sok z 2 pomarańczy

3 łyżki masła

sok z 1/4 cytryny

skórka z 1 pomarańczy

1 łyżka likieru pomarańczowe

Sposób przygotowania:

4 naleśniki przygotowujemy tradycyjnie, powinny być cienkie. Na średnim ogniu rozgrzewamy patelnie – na środek należy wsypać cukier i czekamy aż powstanie syrop. Kiedy cukier będzie brązowy dodajemy sok oraz skórkę z pomarańczy i mieszamy szybko. Dodajemy następnie masło. Nieustannie mieszamy, po to by sos nie miał grudek. Po chwili wlewamy likier pomarańczowy. Maczamy pierwszego naleśnika złożonego w trójkąt w sosie i przesuwamy na bok. Robimy tak z kolejnymi trzema. Dusimy je przez chwile, aby nasiąkły syropem.

 

Banany w cieście kokosowym

Składniki:

4 dojrzałe banany

½ szklanki wiórków kokosowych

2 łyżki mąki

1 łyżka cynamonu

1 jajko

1 łyżka oleju koksowego lub masła

1 łyżka mąki

Sposób przygotowania:

Obieramy banany i kroimy na około 305 cm kawałki. Każdą cząstkę bananów obtaczamy w cynamonie, cukrze, jajku i wiórkach. Następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu, aż będą brązowe.

 

Fondue czekoladowe

Składniki:

400-450 ml mleka kokosowego

200 gram ciemnej czekolady

20 gram oleju kokosowego lub masła

Szczypta chili

Sezonowe owoce: jabłka, gruszki, truskawki, pomarańcze, mandarynki, banany, prażone orzechy, pianki, krakersy

Sposób przygotowania:

Roztapiamy masło. Wlewamy mleko i delikatnie gotujemy. Kiedy będzie już gorące wrzucamy czekoladę. Czekamy, aż się rozpuści. Dodajemy chili. Przelewamy masę do specjalnego garnuszka do fondue z podgrzewaczem. Patyczkami lub widelczykami nabijamy owoce i maczamy je w pysznym czekoladowym kremie.

red. DDWLKP.pl | źródło: mc

Komentarze