Jak urządzić kuchnię marzeń?

17.05.2017

 

Masz zdjęcia lub film do tego artykułu?   Wyślij je do nas!

#dom   #kuchnia   #wnętrze   #meble   

Jak urządzić kuchnię marzeń? - odpowiedź na to pytanie wcale nie jest łatwa. Co zrobić aby była ona wygodna i praktyczna? Warto poznać nasze wskazówki dotyczące kuchni funkcjonalnej. Wszystkie czynności, które wykonujemy w kuchni - takie jak: gotowanie, zmywanie, przygotowywanie przetworów - mogą dzięki temu być lżejsze i sprawiać nam mnóstwo radości.

 

W dobrze urządzonej kuchni bez trudu pomieścisz wszystkie urządzenia, przygotujesz posiłki, nie przemierzając przy tym zbędnych kilometrów. Pokażemy Ci, na czym polega zasada trójkąta, jak powinny być dobrane blaty oraz szafy w zabudowie.

Kształt i wielkość

Kuchnię można zaplanować w kilku różnych układach. Przemyśl, który pasuje najlepiej do kształtu twojej kuchni. Wypisz też sobie wady i zalety każdego z nich. Bardzo ważne jest, aby droga, pomiędzy lodówką, kuchenką i zlewozmywakiem, będzie przypominała kształt trójkąta. Dobrze jest, kiedy odległości między tymi punktami będą wynosić:

  • od lodówki do zlewozmywaka 120-210 cm;
  • od lodówki do kuchenki 120-270 cm.
  • od zlewozmywaka do kuchenki 120-210 cm (w małych kuchniach może to być 90 cm);

  

W wąskiej kuchni - takiej o szerokości 180 cm - najlepsza będzie zabudowa jednorzędowa. Taka zabudowa spełni też swoją rolę w kuchniach otwartych na salon czy jadalnię. W takich przypadkach kuchnia ma zazwyczaj tylko jedną ścianę, wzdłuż której można ustawić meble. Jest to najprostsze rozwiązanie, ale jest ono też bardzo mało ergonomiczne. Takie ustawienie powoduje, że nie utworzy się ścieżka trójkątna pomiędzy kolejnymi urządzeniami. Natomiast jeśli właściwie ułożymy kolejność tych sprzętów i zachowamy odpowiednie odległości między nimi, to praca będzie łatwiejsza i przyjemniejsza.

W tego rodzaju kuchniach zastosować można też zabudowę o kształcie litery L. Jej krótsze ramię będzie miało 120 cm. Zabudowa tego typu znacznie lepiej będzie się prezentowała w szerszej kuchni – blisko 260 cm (z krótszym ramieniem 200 cm). Negatywną stroną takiego rozwiązania są dość duże odległości między sprzętami.

Duża kuchnia

W bardzo dużych kuchniach może funkcjonować więcej trójkątów. Kuchnie bowiem mieszczą więcej szafek, z których część możemy ustawić pośrodku, tworząc wyspę kuchenną lub półwysep. Możesz zamontować więcej różnego rodzaju sprzętów i znaleźć dla nich nowe miejsca, na przykład piekarnik nie musi być zainstalowany pod płytą kuchenną, tylko w oddzielnej szafce, tak zwanym słupku, w którym zamontujesz mikrofalówkę w wersji do zabudowy. W nowoczesnej kuchni znajdziemy też szafy pełniące funkcję spiżarek i aneks jadalniany lub duży stół. W takiej sytuacji ważne jest takie ustawienie sprzętów, by wygodnie się z nich korzystało, a boki wyznaczonych urządzeniami trójkątów nie przecinały się, a przede wszystkim nie kolidowały z innymi ścieżkami, na przykład drogą do jadalni lub salonu.

Ważny sprzęt

Lodówka – wielkość lodówki zależy od liczby członków rodziny, od tego jak często robimy zakupy, od rodzaju jedzenia, które preferujemy oraz na ile dni wprzód przygotowujemy posiłki. Jeżeli duże zakupy są u nas częste albo przygotowujemy posiłki na zapas, to potrzebna jest duża lodówka. Większa pojemność lodówki przyda się też tym, którzy lubią urządzać przyjęcia.

Płyta kuchenna – szerokość płyty oraz liczba palników - te dwie cechy należy dostosować do tego ile garnków, wykorzystujemy jednocześnie. Bardzo ważne jest też to, czy gotuje jedna osoba, czy rodzina gotuje wspólnie. W tym drugim przypadku lepiej zdecydować się na płytę szerszą (80 cm) i umieścić ją na wyspie lub półwyspie, co gwarantuje do niej dostęp kilku osobom.

Piekarnik – dobrze wyposażona kuchnia musi posiadać piekarnik. Nawet jeśli pieczemy okazjonalnie, nie warto z niego rezygnować. Wygodnie będzie z niego korzystać, kiedy umieścimy go powyżej wysokości klatki piersiowej.

Okap – umieszczony nad kuchenką lub płytą grzejną powinien być od niej nieco szerszy. Dolna krawędź okapu powinna się znajdować co najmniej 65 cm nad powierzchnią płyty gazowej. W przypadku płyty elektrycznej powinno to być 48 do 63 cm. Większość okapów może pracować w obiegu zamkniętym (jako pochłaniacz) lub otwartym (jako wyciąg). Bardziej wydajny i efektywny jest tryb otwarty.

Zmywarka – warto na nią znaleźć miejsce nawet w najmniejszej kuchni. Oszczędza wodę (podczas ekonomicznego mycia zmywarka zużywa tylko 6-7 litrów wody) i energię, ale także nasz cenny czas. Szacuje się, że dzięki zmywarce oszczędzamy nawet 30 min dziennie, czyli 8 dni w ciągu roku! Podczas wyboru zmywarki, należy kierować się zasadą dobrania urządzenia do ilości naczyń, jakie na co dzień zmywamy. Przed zmywarką trzeba zostawić minimum 1 m wolnego miejsca, żeby ją wygodnie otwierać.

Ergonomia

Poziom blatów powinien być dopasowany do wzrostu. Aby ustalić, jaka powinna być ich optymalny poziom, należy zmierzyć wysokość od zgiętego łokcia do podłogi i odjąć 15 cm. Zalecane wysokości blatów w kuchni mogą się znacznie różnić, np. dla osoby o wzroście 160 cm blat powinien znajdować się 90 cm od podłogi, a dla tej o wzroście 185 cm – 97 cm. Często w jednej w kuchni pracują zarówno osoby niskie, jak i wysokie - wówczas nie pozostaje nic innego, jak poszukać kompromisu.

Zorganizowanie szafek często przesądza o tym, czy kuchnia jest wygodna. Rozwiązaniem jest zrezygnowanie z półek w szafkach dolnych. Wymagają bowiem pochylania się. Trudno jest wyjmować z nich rzeczy znajdujące się głębiej. Zamiast tego lepiej zamontować szuflady, które gwarantują wygodny wgląd do środka i łatwy dostęp do wszystkich przechowywanych rzeczy.

Warto wybrać szuflady z pełnym wysuwem i amortyzacją zamykania. Należy ustalić też funkcje poszczególnych szuflad. To pozwoli dobrać do nich podziałki, wkłady, zawieszki i inne udogodnienia do segregowania zawartości.

Ważne jest też zaplanowanie rozmieszczenia produktów. Często wyjmowane produkty powinny być w łatwo dostępnych szufladach – bezpośrednio pod blatem lub na najniższym poziomie szafek wiszących, a rzeczy, po które sięgamy sporadycznie – na najwyższym poziomie szafki górnej lub na najniższym poziomie szafki dolnej.

Łączna długość blatów nie powinna być mniejsza niż 200 cm. Minimalna długość blatu na odstawienie garnków przy kuchence to 40 cm. Najlepiej, jeśli płaszczyzna odstawcza jest po obu jej stronach. Długość głównego blatu roboczego w każdej kuchni powinna wynosić co najmniej 80 cm. Może to być odcinek blatu obok zlewozmywaka (jest nieco mniejszy, jeżeli zlewozmywak ma ociekacz). Konieczny jest także blat przy lodówce na odstawienie zakupów. Przyjmuje się, że minimalna odległość blatu między urządzeniami to 40 cm, jednak w domu trudno polecać takie rozwiązanie. Nie zapewni wygody codziennego gotowania dla czteroosobowej rodziny.

Długość ścian do zabudowy nie może być zbyt mała – nie pomieścisz wtedy wszystkich urządzeń i całego wyposażenia. Pamiętaj, że otwarcie kuchni na pokój dzienny oznacza mniej ścian, przy których mogą stanąć szafki. Łatwiej sobie z tym poradzić, jeśli z kuchnią sąsiaduje spiżarnia, a przy jadalni jest miejsce na postawienie kredensu na zastawę.

Artykuł powstał dzięki współpracy z firmą West Meble
dystrybutorem mebli kuchennych na wymiar

To może Cię także zainteresować:
Urządź kuchnię po swojemu
Trendy w projektowaniu ogrodów
Z garażem czy bez? Jakie domy parterowe wybierali mieszkańcy wielkopolski w 2016 r.?

red. DDWLKP.pl | źródło: West Meble

Komentarze